GP | Pralnie w branży spożywczej i przetwórczej

 

Branża spożywcza rządzi się swoimi wymaganiami i prawami. Nic dziwnego, restrykcyjne przepisy w tej branży określają każdy aspekt działalności, począwszy od stanu powierzchni budynków, aż po ubrania oraz sposób ich prania. Nic dziwnego, że firmy działające w branży spożywczej często posiadają pralnię we własnym zakresie.

 

 

GP | Wyposażenie pralni - Specjalne urządzenia piorące

 

Kluczem do organizacji pralni w zakładzie mięsnym jak i każdym innym zakładzie z branży spożywczej są odpowiednio dostosowane urządzenia piorące. Wyposażenie pralni zakładach mięsnych w zakładach przetwórstwa spożywczego lub produkcji żywności jest zupełnie inne niż w przypadku pralni przemysłowych. Tutaj nie ma miejsca na półśrodki, urządzenia piorące muszą być wydajne i skuteczne.

Czystość ubrań, a także ich dezynfekcja są kluczowe w przypadku każdego prania. Od urządzeń piorących w zakładach spożywczych wymaga się:

  • ogromnej efektywności, gdyż muszą one obsługiwać dużą ilość prania każdego dnia,
  • prania w bardzo wysokich temperaturach, gdyż prócz czystości liczy się tutaj dezynfekcja,
  • skutecznego odwirowywania i oczyszczania odzieży.

Prócz samych urządzeń piorących wyposażenie pralni zakładach mięsnych to również szeroka gama sprzętu dodatkowego. Istotną rolę odgrywają wyparzarki oraz suszarki, które odpowiadają za dezynfekcję odzieży. Szczególnie ważne jest to zakładach mięsnych, gdzie szkodliwe substancje mogą się bardzo szybko nagromadzić, a to powoduje powstawanie na powierzchni ubrań niebezpiecznych bakterii.

 

 

GP | Wyposażenie pralni - Suszenie oraz dezynfekcja

 

W zakładach mięsnych oraz wszystkich innych zakładach przetwórstwa i produkcji spożywczej istotne jest utrzymanie ubrań :

  • w nieskazitelnej wręcz czystości, dzięki czemu ubrania mogą być w ogóle dopuszczone do noszenia podczas pracy przy żywności,
  • pozbawionych zarazków oraz drobnoustrojów,
  • łatwych do szybkiej wymiany i przebrania.

W przypadku pierwszym oraz drugim pomagają nie tylko urządzenia piorące, ale również wyparzarki i suszarki przemysłowe. Jest to standardowe i niezbędne wyposażenie pralni zakładach mięsnych oraz w każdych zakładach, w których produkuje się lub przetwarza żywność. Jeśli chodzi o suszenie oraz dezynfekcję to obydwa procesy są nawet ważniejsze niż pranie, gdyż pomagają utrzymać odzież nie tylko w czystości, ale również w sterylności, co jest nawet ważniejsze przy produkcji i przetwórstwie żywności.

 

Wyposażenie pralni gp-pralnia.pl